Atunci când iei decizia de a te muta într-o altă țară, îți asumi de fapt un statut de „emigrant”. Asta înseamnă, pe de-o parte, că te poți confrunta cu anumite aspecte birocratice, care să îngreuneze, în primele luni, procesul de găsire a unui loc de muncă stabil sau a unei locuințe personale, iar experimentarea unui șoc cultural ar putea apărea mai ales în această perioadă, când dorul de casă, de tot ce e familiar și sigur, este în continuare prezent. Pe de altă parte însă, traiul ca emigrant poate însemna și reinventare, începuturi noi și încadrare într-un sistem căreia să-i pese de cetățenii săi și de mediul înconjurător.
Și în acest an, organizația globală a emigranților, InterNations, a publicat sondajul său cu privire la cele mai bune destinații pentru a locui în afara granițelor native. Peste 12.000 de emigranți au luat parte la Expat Insider Survey, reprezentând 174 de naționalități și locuind în 186 de țări sau teritorii. Ei au votat, pe o scară de la 1 la 7, factori ce țin de: acomodare, calitatea vieții, activitatea profesională, dar și de finanțele și costurile din țara de reședință.
Încotro să te îndrepți pentru experiențe ideale?
10. Vietnam
Cu numele pronunțat în trecut „Viet Nam”, din două cuvinte separate, această țară asiatică are o cultură tradițională construită în jurul valorilor fundamentale ale comunității, armoniei și familiei. Trei sferturi din intervievații care au emigrat în această țară spun că venitul total al gospodăriei le este mai mult decât suficient pentru a-și acoperi costurile și nevoile zilnice, astfel că își permit aplicarea principiului yin și yang și în bucătărie, cum fac majoritatea vietnamezilor.

9. Canada
Ca întindere, Canada este a doua cea mai mare țară din lume, așa că poate fi considerată una dintre cele mai potrivite locații pentru distanțare socială. De altfel, cei mai mulți dintre intervievați (85%) s-au declarat mulțumiți de accesibilitatea asistenței medicale, ceea ce a contat mult pe timp de pandemie. Este și țara în care sunt mai multe femei decât bărbați, atât în provincia Insula Prințului Edward, cât și în Nova Scotia remarcându-se în special inegalitatea numerică.
8. Ecuador
Acolo unde se află cel mai apropiat punct al Pământului față de Soare, adică pe al său munte Chimborazo, Ecuadorul este populat de emigranți care sunt mulțumiți de câștigurile financiare obținute, ceea ce le asigură locul 5 în cadrul sondajului, iar pentru ușurința acomodării, locul 10. Cât despre biodiversitatea sa, atât de specifică poziționării sale geografice, Ecuador se poate lăuda cu faptul că a devenit, în 2008, prima țară din lume care să recunoască oficial drepturile naturii. În loc să o trateze ca pe o proprietate, Ecuador a declarat că natura are drepturi constituționale și că are „dreptul de a exista, persista, menține și regenera prin ciclurile sale vitale.”

7. Australia
Pe de altă parte, Australia este casa mai multor canguri decât a unor oameni, iar lacurile roz nu sunt deloc o iluzie optică pe acest teritoriu, Hillier și Laguna Hutt fiind doar două dintre locurile unde pot fi observate. De aceea, 97% dintre respondenți au arătat recunoștință față de toate cele oferite de Mama Natură: „A trăi în imediata apropiere a naturii, aproape de plajă și de pădurea tropicală, este atât de uimitor!”, a declarat un emigrant din Statele Unite. Nu-i de mirare, având numeroase plaje la dispoziție și o vegetație luxuriantă, că și activitățile locale de relaxare au primit un procent de 87%.
6. Noua Zeelandă
Ne îndreptăm acum spre țara unde s-a filmat „Stăpânul Inelelor” și unde se află faimoasele căsuțe de hobbiți. Situată în sud-vestul Oceanului Pacific, Noua Zeelandă este o țară formată din două insule mari și altele mai mici, cu o populație de doar 4.5 milioane de locuitori. Din cauza poziției sale destul de izolate, aceasta a fost una din ultimele țări descoperite și, ulterior, populate.
Locul de muncă stabil este unul dintre principalele motive pentru care locuitorii veniți din alte țări au și decis să rămână, 64% dintre ei evaluând pozitiv și oportunitățile locale de carieră.
5. Portugalia
Portugalia este singura destinație europeană care intră în clasamentul general al primelor 10 țări, iar asta pentru că persoanele care s-au mutat aici apreciază cele mai multe aspecte ale vieții iberice. Tot aici pot fi întâlniți și cei mai fericiți emigranți, întrucât 84% dintre ei se bucură, per total, de viața pe care o au.
Chiar dacă statisticile arată că portughezii își manifestă fericirea pentru orice lucru bun care li se întâmplă însă, tot ei au inventat muzica fado și, implicit, sentimentul de „saudade”, cu ale sale trăiri melancolice. Mai multe despre țara aflată la porțile Atlanticului puteți citi și într-un articol publicat anterior pe site.

4. Malaysia
Pe meleaguri malaysiene, te poți înțelege cu nativii și fără să le cunoști limba, potrivit răspunsurilor date de respondenți, peste un sfert (27%) spunând inclusiv că nu vorbesc deloc limba specifică ținutului. Asta s-ar putea datora trecutului colonial al Malaeziei, care a determinat vorbirea englezei la nivelul întregii țări.
Bahasa Malay, limba oficială a Malaeziei, nu are un script scris propriu. Misionarii islamici au adus cu ei Coranul și un sistem de scriere care ar putea fi folosit pentru a transcrie malaezia destul de exact. Scriptul este cunoscut sub numele de jawi și este încă folosit în anumite scopuri religioase și formale.
Când vine vorba de a te simți acasă, Malaezia se află pe locul trei. De fapt, 80% dintre expatriații din țară consideră că este ușor să se obișnuiască cu cultura locală.
3. Costa Rica
Odată ce vei auzi de la un nativ din Costa Rica că-ți spune „tica” sau „tico”, înseamnă că deja te consideră un bun prieten de-al său. Ce aceste apelative se strigă între ei locuitorii, care sunt renumiți pentru ospitalitatea lor.
Țara ocupă, de altfel, locul 10 pentru calitatea mediului, majoritatea emigranților care au luat parte la sondaj lăudând elementele naturale întâlnite, având în vedere că peste 5% din biodiversitatea lumii este concentrată numai în Costa Rica, cu mai mult de: 130 de specii de pești de apă dulce, 160 de specii de amfibieni, 208 de specii de mamifere, 220 de specii de reptile, 850 de specii de păsări, 1.200 de soiuri de orhidee, 34.000 de specii de insecte și încă alte specii noi care sunt descoperite în fiecare zi.

2. Mexic
Să-i facă pe alții să se simtă ca acasă face parte atât din valorile, cât și din tradiția mexicanilor, care adoră să organizeze petreceri cu mariachi și tequila pentru a sărbători mutarea unei persoane noi în cartier. Din acest motiv, Mexicul ocupă primul loc în clasament pentru ușurința cu care emigranții își încep viața acolo.
Un rezident venit din Statele Unite spune că „prietenia localnicilor și cultura bogată” este lucrul său preferat când vine vorba de traiul în Mexic.
Cunoscută în prezent drept Mexico City, capitala țării era în trecut capitala aztecă din Tenochtitlan. Având o istorie care e în continuare simțită puternic în templele mayașe, cultura mexicană este rezultatul amestecului culturii indigene cu cea a spaniolilor în timpul stăpânirii spaniole de peste 300 de ani.
1. Taiwan
Taiwanul își apără poziția avută în clasament și în 2019, când a fost iarăși pe primul loc la nivel mondial. Cei mai mulți emigranți din această țară sunt mulțumiți de securitatea locului de muncă și de starea economiei locale, dar și de viața pe care o au în general (80%).
Mai mult decât atât, 96% dintre emigranți evaluează pozitiv calitatea îngrijirilor medicale din Taiwan, iar alți 94% sunt mulțumiți de disponibilitatea sa, un emigrant din Chile mărturisind că: „Sistemul de sănătate taiwanez consideră cu adevărat oamenii ca ființe umane în loc de simple numere”.
Cu toate acestea, doar 2,3% din populația taiwaneză este nativă. Ceilalți 97,7% sunt chinezi din punct de vedere etnic, iar acest lucru se datorează faptului că Taiwanul a fost condus din 1683 până în 1895 de către dinastia Qing, adică vreme de 200 de ani. În acest timp, localnicii au fost alungați în același mod în care nativii americani, canadienii, australienii și neo-zeelandezii erau de către europeni.

Ce locuri ar trebui să evite emigranții în 2021?
Din 59 de țări analizate, Kuwait ocupă ultima poziție în cadrul sondajului pentru a șaptea oară de când acesta este realizat, fiind urmat de Italia, Africa de Sud, Rusia, Egipt și Japonia. Rezultatele arată că emigranții se acomodează cel mai greu în Kuwait și că acolo le este cel mai greu să-și facă prieteni și să se simtă ca acasă, ultimul loc fiind adjudecat de această țară din Asia de Vest și la subcategoriile care vizează opțiunile de petrecere a timpului liber, călătoriile și transportul și fericirea personală. De altfel, emigranții din Italia își gestionează cel mai greu veniturile și cheltuielile, iar cei din Africa de Sud nu se simt deloc în siguranță acolo.
Cât despre efectul pandemiei asupra vieții emigranților, aproape jumătate din cei care au luat parte la studiu (45%) au spus că restricțiile impuse de răspândirea virusului le-a modificat, într-un fel sau altul, planurile cu privire la șederea lor actuală în străinătate sau cele legate de o eventuală mutare. Odată cu izolarea, 8% dintre cei care sperau să-și schimbe adresa la sfârșitul anului 2020 au fost nevoiți să anuleze și să pună pauză la tot.