fbpx
Select Page

Ți-ai pus vreodată întrebarea legată de cum să călătorești sustenabil?

Povestea despre sustenabilitate a ajuns să fie una foarte populară, ba chiar a devenit un stil de viață pentru multă lume. Una dintre ariile importante pe care o acoperă sustenabilitatea este călătoritul. Așadar, cât mai mulți pasionați de travelling caută să afle cum să călătorească sustenabil.

UNWTO (UN World Tourism Organization) are, printre altele, misiunea de a transforma turismul într-unul sustenabil, mai ales în urma pandemiei COVID-19, când există nevoia recuperării acestui sector puternic afectat.

Work together to build a tourism sector that works for everyone, where sustainability and innovation are part of everything we do.

Zurab Pololikashvili, UNWTO Secretary-General
Executive Council – 112th session

Pe lângă obiceiurile pe care fiecare trebuie să le aibă, cum ar fi stingerea luminilor, evitarea risipei de mâncare, evitarea creării de gunoi, în timpul călătoriilor puteți face mai multe lucruri care vor reduce impactul negativ al unor obiceiuri dăunătoare.

Iată ce poți face:

1. Alege o destinație care apreciază importanța sustenabilității

Potrivit indicelui de performanță de mediu din 2020, națiunile europene Danemarca, Luxembourg și Elveția ocupă primele 3 locuri drept cele mai sustenabile națiuni din lume.

Danemarca, care ocupă locul 1, are rezultate puternice în majoritatea problemelor și cu angajamente și rezultate de vârf în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice. În general, cei mai buni marcatori prezintă politici și programe de lungă durată pentru protejarea sănătății publice, conservarea resurselor naturale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Așadar, în urma unui mic research, puteți să vă planifciați vacanța pornind de la poate cea mai importantă parte a unei călătorii, și anume destinația.

2. Susține economia locală

Întreprinderile locale efectuează adesea mai multe achiziții locale pentru produsele lor, necesitând mai puțin transport și externalizare. De obicei consumă mai puțin teren, se află mai aproape de rezidenți și creează mai puțin trafic și poluare a aerului. Toate acestea duc la o congestie mai mică, la o pierdere mai mică a habitatului și la un impact negativ mai mic asupra mediului. Alte companii fac eforturi pentru a oferi activități ecologice. Căutați-le pe acestea!

3. Hotel tips & tricks

Înainte de a alege un hotel, caută cazări sustenabile. În articolul anterior am listat două cazări low-budget eco-friendly pe care le poți încerca.

Dacă stai totuși la hotel:

  • Atârnă prosoapele- e un semn universal că nu doriți să fie înlocuite
  • Lăsați semnul „Nu deranjați” pe ușă. Asta reduce spălarea inutilă a lenjeriei, aspirarea și utilizarea altor substanțe chimice pentru curățare
  • Luați-vă propriile articole de toaletă pentru a reduce singura utilizare a acelor sticle mici

4. Ia-ți propriul recipient de băut

În multe țări din întreaga lume, nu există nici măcar un mijloc de reciclare a cănilor de cafea și a sticlelor de plastic, cu atât mai puțin a plasticului în general. Turismul este un generator major de gunoi pentru comunitățile locale.

5. Nu folosi principiul ,,După mine, potopul!”

Fie că vorbim de faptul că avem grijă de mediul înconjurător și nu lăsăm gunoi menajer în locuri nedestinate acestuia, fie că vorbim de alegerea unei destinații care are nevoie de călători și susținem economia locală, leave a place better than you found it ar trebui să fie motto-ul nostru.

Acum că ai aflat cum să călătorești sustenabil, dă vestea mai departe și hai să fim toți călători mai responsabili!

Georgiana Dănilă

Sunt studentă la Jurnalism, anul 2 și voluntar în cadrul Federației Tinerilor din Cluj. Am combinat pasiunea pentru scris, fotografie, citit și călătorie și am căutat să le introduc în textele scrise pentru Cluj for Youth, Arta de 4 dimineața, UBB Radio și de acum, Travel Smart Hub. Caut mereu să mă dezvolt și să ies din zona de confort. De asemenea, mă interesează zona de Social Media și copywriting, fapt pentru care am acumulat experiență prin implicarea în proiecte precum agenția BrainiAd Marketing și Future-construiește cu pasiune.

Share This