Ce vreau să spun prin Cum să salvezi bani pentru călătorii?
Nu de multe ori m-am confruntat, așa cum cred că li s-a întâmplat multora dintre cei care mai călătoresc, cu preconcepții.
,,Sigur are foarte mulți bani”. Tu îți permiți să călătorești”. Ei bine, îmi permit pentru că mi-am însușit foarte bine conceptul de save money.
Să călătorești nu este ieftin, dar există și variante low-budget. Cel mai important lucru când vine vorba de călătorit nu sunt banii, ci experiența, iar pe aceasta o poți avea și cu puțini verzișori.
Desigur, nu trebuie să ne blamăm pentru că ne gândim că nu ne putem permite, căci există multe cheltuieli, iar mentalitatea pe care am fost clădiți ne spune că nu putem să renunțăm la ele pentru moftul de a călători.
Iată, totuși, cum poți să salvezi bani pentru călătorii:
1. Urmărește-ți cheltuielile
Pentru a vedea unde sunt cele mai mari cheltuieli, deci respectiv de unde poți tăia, trebuie să începi să-ți urmărești cheltuielile.
Scoate o foaie de hârtie și notează toate cheltuielile stabile: chirie, plăți auto, facturi, asigurare, plăți școlare, etc.
Vezi și suma alocată altor activități, precum bilete la cinema, snack-uri, shopping, achiziționare de lucruri online și multe altele.
Pe scurt, dacă dorești să începi să călătorești mai mult sau să economisești pentru o anumită aventură, trebuie să creezi un buget. Acest lucru îți va permite să vezi unde poți face tăieturi și unde să cheltuiești fiecare ban câștigat, cu responsabilitate.
Creează o foaie de calcul sau utilizează un serviciu precum Mint și urmărește toate cheltuielile.
2. Scapă de cheltuielile inutile
După ce ai devenit conștient de felul în care îți cheltui banii, acum taie ce nu este necesar.
Ia o bucată de hârtie și trage o linie verticală în mijlocul acesteia. În partea stângă sus, scrie „NEVOI” – și în partea dreaptă sus, scrie „DORINȚE”.
Acum plasează tot ce cheltuiești într-una din aceste două coloane. Nu uita de onestitate!
Apoi…scapă de cheltuielile încadrate la dorințe și vei salva o bună parte din bani pentru o călătorie.
Te poți folosi de un cont bancar separat în care să îi depozitezi.
3. Dezvoltă-ți obiceiuri sănătoase
Da, știu, v-ați săturat să auziți de mersul pe jos sau cu bicicleta, de gătit și alte lucruri care presupun disciplină și un program mai strict.
Totuși, tocmai aceste obiceiuri vă vor ajuta să salvați câțiva bănuți.
Să îți gătești singur ar putea să îți economisească între 25 și 45 de lei pe masă. Nu trebuie să te transformi într-un chef, căci site-urile de gătit și videoclipurile te vor îndruma.
În plus, gătitul e un skill absolut necesar care te va salva în multe momente, iar economisirea pentru o călătorie e chiar unul dintre acestea.
4. Vinde-ți lucrurile
Dacă te uiți prin casă și vezi o grămadă de lucruri pe care le ții doar pentru că sunt amintiri sau nu te lasă inima să le dai, atunci ăsta e semnul care-ți spune să le pui la vânzare și să scapi de obiceiul prost de a păstra ceva ce nu-ți mai folosește. Eu încă lucrez la asta, dar tu poți face pasul spre o sumă de bani frumoasă pe care să o folosești apoi pentru vacanța aia în Bali.
5. Redu costurile de cazare
Drept o variantă mai extremă, reducerea costurilor de cazare poate fi o idee bună atât pentru salvarea banilor, cât și pentru trecerea la o viață mai înclinată spre minimalism.
Dacă locul în care stai în chirie (sau pe care îl deții) costă o mulțime de bani, ce zici de un coleg de cameră pentru a împărți chiria și facturile?
Dacă aceasta nu este o opțiune, de ce să nu vă mutați într-un apartament mai mic sau într-un cartier mai ieftin?
De asemenea, ce ar fi să consumi mai puțină apă? Iar gătitul pe care l-am menționat mai sus contribuie și el la reducerea costurilor.
Știu că unele dintre ele sunt evidente, dar lucrurile evidente sunt cele la care ne gândim rar. În plus, știu că nu este ușor să ieșim dintr-un pattern și să facem lucrurile diferit. Călătoriile, însă, merită toată osteneala și chiar te poți alege cu o rutină și niște obiceiuri mai bune dacă începi să le implementezi.
Georgiana Dănilă
Sunt studentă la Jurnalism, anul 2 și voluntar în cadrul Federației Tinerilor din Cluj. Am combinat pasiunea pentru scris, fotografie, citit și călătorie și am căutat să le introduc în textele scrise pentru Cluj for Youth, Arta de 4 dimineața, UBB Radio și de acum, Travel Smart Hub. Caut mereu să mă dezvolt și să ies din zona de confort. De asemenea, mă interesează zona de Social Media și copywriting, fapt pentru care am acumulat experiență prin implicarea în proiecte precum agenția BrainiAd Marketing și Future-construiește cu pasiune.