fbpx

Kenya- cum sună ideea unei vacanțe în țara culorilor și a experiențelor de neuitat?

Dacă într-un articol anterior am vorbit de Nigeria, acum dezvăluim o altă locație a Afracii prin care vă puteți purta pasul.

Kenya este o țară din Africa de Est, renumită pentru peisajele sale pitorești și pentru conservarea unei faune sălbatice vaste. Coasta din Oceanul Indian a oferit porturi importante din punct de vedere istoric, prin care mărfurile comercianților arabi și asiatici au pătruns pe continent de mai multe secole. De-a lungul coastei, care deține unele dintre cele mai frumoase plaje din Africa, cu nisip fin și ape turcoaz, există orașe swahili musulmane, cum ar fi Mombasa, un centru istoric care a contribuit mult la moștenirea muzicală și culinară a țării.

Diversitatea faunei sălbatice și geografia panoramică a țării atrag un număr mare de vizitatori europeni și nord-americani, iar turismul este un contribuitor important la economia Kenyei.

Ce spune Ken despre Kenya

Pentru a putea înțelege mai bine ce înseamnă Kenya, am vorbit cu un cetățean al acestei locații plină de contraste. Ken Chumo spune despre oamenii de aici, căci ei sunt partea cea mai vibrantă, că sunt foarte prietenoși, spre deosebire de alte țări. Așa cum am menționat mai sus, Kenya atrage un număr impresionant de turiști în fiecare an, lucru pe care îl subliniază și el.

Chiar și studenți din Europa, America, Orientul Mijlociu, Australia care vizitează frecvent și în scopuri educaționale Kenya. (Even students from Europe, America, middle east, Australia who visit Kenya frequently for educational purposes as well.)

Ken Chumo

Popoarele africane din Kenya sunt împărțite în trei grupuri lingvistice: bantu, nilo-saharian și afro-asiatic. Pe lângă populația africană, Kenya găzduiește grupuri care au imigrat acolo în timpul stăpânirii coloniale britanice.

Ken mi-a menționat și că există 43 de triburi. Cel mai faimos trib este Maasai. Maasai sunt nomazi pastorali în regiunea sudică care se învecinează cu Tanzania. Samburu și Turkana urmăresc aceeași ocupație în nordul arid. Dacă vizitezi Kenya, poți alege și o excursie de o zi în satele de Maasai, să vezi cum trăiesc în colibe de lut, în mijlocul pustietății, să ai parte de o experiență, așa cum am menționat la începutul articolului, căci Kenya este, într-adevăr, țara culorilor și a experiențelor.

Pre-nuntă ?!

În ceea ce privesc tradițiile și vestimentația, Ken, care a avut parte de propria sa pre-nuntă recent, mi-a vorbit despre tradiția mariajului la ei. Poate ți-ai ridicat sprâncenele când ai auzit de o pre-nuntă. Ei bine, în Kenya, în special în comunitatea Kalenjin, părinții băiatului sunt cei care cer mâna părinților fetei, iar dacă aceștia sunt de acord, fac pregătiri pentru pre-nuntă.

După ce părinții își dau acordul, atunci se fac pregătirile pentru pre-nunta tradițională. După pre-nuntă, fac o nuntă completă la care participă toată lumea, prieteni, familie, colegi de lucru etc. (After the parents agree, they arrange for traditional pre wedding. After the pre wedding, they now do full wedding which is attended by everyone, friends, family, workmates etc.)

Ken Chumo
Arhivă personală Ken

Vestimentația acestora este plină de culoare, așa cum suntem obișnuiți. Pentru mireasă și domnișoare de onoare, aceasta include rochii lungi, iar pentru bărbați, costum de aceeasi culoare, alb. Detaliile sunt cele care fac diferența, iar accesoriile adaugă un plus fiecărei piesă vestimentare în parte. În plus, africanii știu să se distreze! Muzica le curge prin vene, iar dansul este nelipsit.

Există o mulțime de dansuri din ambele culturi, în special în timpul tradiționalei pre-nunți. (There are a lot of dances from both cultures, especially during the traditional pre wedding.)

Ken Chumo
Arhivă personală Ken

Alte lucruri despre Kenya

Curioasă dacă au superstiții precum noi, românii, am aflat că acestea nu există în Kenya, cel puțin la scară largă. În schimb, unele triburi au, precum tribul Luo. Între aproximativ 1500 și 1800, alte grupuri Luo au trecut în Kenya actuală și în cele din urmă în Tanzania actuală. S-au stabilit în zona de pe malul lacului Victoria. Potrivit lui Joluo, un șef războinic numit Ramogi Ajwang i-a condus în Kenya actuală acum aproximativ 500 de ani.

Despre lucrurile frumoase cu care se mândrește Kenya am mai auzit. Animalele sălbatice pe care le-am văzut în toată splendoarea lor pe ecrane, dar pe care ei le pot vedea zi de zi, până la cei mai rapizi alergători de pe planetă, precum atletul Eliud Kipchoge. Ken, însă, subliniază un aspect pe care l-ar schimba la țara lui, și anume corupția, care distruge economia.

Mi-aș dori ca în Kenya să fie construite mai multe spitale și școli. (I would want Kenya to build more hospitals and schools.)

Ken

Drept final, pentru că pasiunea pentru călătorii ne împinge spre destinații tot mai exotice și mai interesante, voi lăsa link de la câteva pagini pe care Ken mi le-a recomandat și care poate vă vor putea fi de folos:

Georgiana Dănilă

Sunt studentă la Jurnalism, anul 2 și voluntar în cadrul Federației Tinerilor din Cluj. Am combinat pasiunea pentru scris, fotografie, citit și călătorie și am căutat să le introduc în textele scrise pentru Cluj for Youth, Arta de 4 dimineața, UBB Radio și de acum, Travel Smart Hub. Caut mereu să mă dezvolt și să ies din zona de confort. De asemenea, mă interesează zona de Social Media și copywriting, fapt pentru care am acumulat experiență prin implicarea în proiecte precum agenția BrainiAd Marketing și Future-construiește cu pasiune.

Share This