fbpx

De ce este Cipru o destinație turistică pentru toate vârstele și toate anotimpurile? Răspunsul este unul simplu – pentru că beneficiază de zile însorite și temperaturi plăcute aproape pe întreaga perioadă a anului (excepție făcând lunile de iarnă care se simt ca și o primăvară) dar și pentu că are o gamă diversificată de activități adecvate pentru toate vârstele, plaje cu nisip fin, apa cristalină. Sunt multe locuri unde se poate beneficia de  liniște și relaxare, sau petreceri cu spumă, baruri și distracție, în funcție de preferințele fiecăruia.

Ca și așezare geografică, insula este localizată în estul Mării Mediterane, în sudul Turciei și este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană după Sicilia și Sardinia. Cu o suprafață totală de 9.253 km pătrați, distanțele între punctele turistice de pe insulă pot fi parcurse cu ușurință cu mașina sau autobuzul.Gândindu-mă la acest apect am ales să prezint principalele locuri care merită vizitate atunci când ajungeți în însorita insula a Afroditei:

Larnaca

Larnaca unul dintre principalele orașe din Cipru, situat în partea sudică a insulei, este al doilea port comercialși locul unde se află principalul aeroport. Există zboruri directe din Cluj și București, în aproximativ 2 ore și jumătate sunteți aici. Este un oraș cu multe evenimente culturale, cel mai mare dintre ele fiind Kataklysmos care se sărbătorește la începutul verii.

Tot în Larnaca în aproperea aeroportului se afla un lac sărat unde toamna și iarna vin păsările flamingo. În noiembrie anul trecut am călătorit și am aterizat cu avionul pe aeroport iar priveliștea a fost una superbă – din aer se vedeau păsările flamingo pe lac. În apropierea lacului se află și Moscheea Hala Sultan Tekke.

 

Promenada din centrul orașului situată chiar lângă mare, cu palmieri înalți situați de o parte și de alta ,este  ideală pentru plimbări, jogging dimineața, fiind totodată și locul unde găsești cele mai multe baruri, cafenele și restaurante. Principalele plaje din Larnaca sunt Finikoudes și McKenzie. Distanțele între principalele puncte turistice sunt destul de scurte, așa că vă puteți organiza timpul să vedeți cât mai multe dintre ele.

Paphos

Pathos este situat în partea de vest, iar situl arheologic Paphos este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Tot aici este și cel de-al doilea aeroport din Cipru. Printre atracțiile turistice se numără: Castelul din Paphos care se regăsește în apropierea portului, Mozaicurile din Paphos – acestea prezintă scene din mitologia greacă; Muzeul Bizantin, Muzeul de Arheologie, Mormintele Regilor, Acropola și Odeonul din Paphos, Casa lui Dyonisos

 

Petra tou Romînou sau Stânca Afroditei cum mai este numită, oferă vizitatorilor o priveliște spectaculoasă. Aici se spune că din spuma mării s-a născut Zeița Afrodită. Se poate ajunge cu taxi în aproximativ 20 de minute din centrul orașului său cu autobuz în 45 de minute, fiind curse regulate tot din centrul orașului.

Nu se poate să numenționez ceva despre gastronomia Ciprului, iar ceea ce m-a impresionat cel mai mule este felul de mâncare numit “meze” și este cea mai lunca masa pe care am servit-o vreodată.Renumită printre ciprioți și greci, meze este un deliciu culinar, un răsfăț al gusturilor, momentul în care iei pauza de la toate și te dedici desfătării. Ce este de fapt meze?

Este o masă cu aproximativ 20 de feluri de mâncare și se împarte în 2 categorii – meze de pește și meze de carne. Eu amincercat de 2 ori meze de pește și de fieare dată am fost încântată. Există meze pentru o persoană sau pentru 2 persoane, iar prețul ajunge la 40 – 50 de euro pentru 2 persoane și 25 de euro pentru o persoană.

Fructele de mare sunt de asemenea foarte gustoase, mereu proaspete și bogate în vitamine, sunt nelipsite din alimentația ciprioților. Vă puteți bucura de diferite feluri de pește, caracatiță, calamări, langustini, creveți și scoici.

Share This