Fericirea poate să însemne lucruri diferite de la persoană la persoană. Cum atingem fericirea poate să fie o dilemă pe care încercam să o elucidăm toată viața. Ce spune știința despre acest subiect?
Psihologul Thomas Gilovich de la Universitatea Cornell a făcut numeroase studii pe acest subiect și a ajuns la concluzia că fericirea derivă din experiențe și nu din lucruri
Cercetătorul s-a orientat în special pe gradul de satisfacție al oamenilor atunci când cumpără diferite obiecte în comparație cu bucuria pe care o simt când aleg să investească în experiențe.
„În general oamenii cred că banii cheltuiți pe diferite obiecte sunt mai bine folosiți deoarece obiectele rezistă în timp pe când experiențele sunt trecătoare. În realitate însă experiențele pozitive le păstram în amintirile noastre pentru o lungă perioadă de timp pe când lucrurile devin familiare și nu ne mai aduc satisfacție după o scurtă perioadă de timp. De asemenea entuziasmul adus de o nouă experiență este mult mai ridicat decât cel al achiziționării unui nou obiect”.
Gândul că îți vei cumpăra o mașină nouă este unul foarte plăcut însă entuziasmul cu care te gândești la locurile frumoase pe care le vei vizita cu acea mașină și persoanele pe care le vei avea alături îți vor aduce cu siguranță o bucurie mai mare.
Studiul lui Gilovich descrie cum oamenii tind să aibă regrete mai mari față de experiențe pe care le-au ratat în detrimentul obiectelor. De exemplu regretul este mai mare atunci când nu ai reușit să mergi împreună cu prietenii sau familia într-o excursie decât atunci când nu ai reușit să îți cumperi o masă nouă.
Într-o societate care se dezvoltă într-un ritm alert, în care oamanii lucrează din ce în ce mai mult și au tendința să cumpre tot mai multe obiecte, este important să investim inteligent, în cât mai multe experiențe, care cu siguranță ne vor aduce mult mai multe bucurii și amintiri frumoase.