Antalya este un oraș în sudul Turciei situat la poalele munților Taurus pe litoralul Mării Mediterane

Orașul, este alcătuit din orașul vechi Kaleici lângă port, acesta fiind nucleul așezării și orașul nou plin de cartiere cosmopolite si resorturi luxoase.

Întreaga regiune Antalya este cunoscută în general pentru resorturile imense cu facilități complexe, o destinație aleasă in general de familii cu copii. Putini știu însă ca la doar cativa kilometrii se găsește Kaleici, orașul antic, punctul zero sau locul de unde a luat naștere Antalya de astăzi. Aici se pot petrece câteva zile memorabile.

Anul acesta mi-am rezervat 3 zile alături de familie doar pentru a le petrece in Kaleici. După cele trei zile am rămas plăcut surprinsa de vibrațiile zonei, de restaurantele noi si hotelurile frumos amenajate, de oamenii si atmosfera locului.

Mai jos, am încercat sa fac o sinteza a celor mai importante locuri de vizitat.

1. Turnul cu Ceas și străduțele înguste din Kaleici

Începe turul plecând de la Turnul cu ceas si explorează străduțele înguste ale orașului vechi. Turnul cu ceas din Antalya este singurul turn dintre toate turnurile ce înconjurau Citadela din Antalya, care a supraviețuit timpului până in zilele noastre. În trecut erau nu mai puțin de 80 de astfel de edificii. Turnul cu ceas folosea ca far pentru mausoleu și datează din secolul II înainte de Hristos.

Străbate mai apoi străzile înguste, labirintice si vei descoperi o arhitectura deosebita, parcuri pline de verdeața, terase colorate si oameni relaxați. Centrul vechi nu este foarte mare însă este suficient pentru a te rătăci si a te deconecta de agitația din marele oraș.

2. Liftul Panoramic

Dacă este o plăcere să cobori pe străduțele înguste, la urcare povestea sta puțin altfel. Ca sa nu fie drumul prea anevoios, ai o alternativa rapida și foarte plăcută. Alege liftul panoramic. Acesta pe lângă faptul ca aduce elemente moderne in atmosfera antica, este gratuit si oferă o priveliște minunata. Dezavantajul este ca uneori poate sa fie cam aglomerat.

3. Bea un fresh de portocale și admiră tot portul

Sus, in locul unde urci cu liftul poți să te răcorești la una din terasele de pe faleza. Ai o varietate de băuturi reci, la preturi modice iar priveliștea merita cu siguranța.

4. Joacă-te cu pisicile din Grădina Pisicilor

Lângă viewpointul Panoramic poți să te joci sau să îngrijești pisicile care au fost salvate. Aici voluntarii au construit un parc special făcut pentru pisicile fără adăpost.

5.  Negociază suveniruri la tarabele colorate

E păcat să părăsești Turcia fără a avea satisfacția câștigării unei negocieri la ea acasă. Turcilor le place sa negocieze deci înarmează-te cu răbdare si nu oferi niciodată prețul expus.

6. Bucură-te de apus de la terasa restaurantului Kaleici Marina Boutique Hotel, locul meu preferat din zona aceasta.

Construit într-un vechi castel, Kaleici Marina Boutique Hotel este o proprietate cu iz medieval și cu o priveliște minunata asupra portului. Daca dorești o cina romantica acest loc cu siguranță va fi alegerea perfectă.

7. Încearcă înghețata Turceasca

Lasă-te sedus de jocul vânzătorilor de înghețată care transformă un simplu moment neguțătoresc într-un spectacol. Ce este specific acestei înghețate? Înghețata Maraş este, paradoxal, cremoasă şi dură, netedă şi cu textură elastică. Nu se topeşte pur şi simplu în gură, ci trebuie mestecată. 

8. Îndulcește-te la Just A Candy

Just A Candy este un magazin de dulciuri deosebit, plin de culoare si de bunătăți. Veți putea vedea cum se fabrica bomboanele si veți savura un desert inedit.

9. Mănâncă un Tavuk Donner la o terasă din zona Turnului cu ceas

Dacă tot ești in Turcia merita sa încerci un Donner tradițional. Este asemănător cu shaorma de la noi însă la gust este total diferit. În general se prepara doar cu lipie, carne si salata dar, pe cat este de simplu pe atât este de gustos.

10. Fă o croazieră

In vechiul port vei vedea nenumărate vase de croaziera. Poți alege oricare dintre acestea ba mai mult, poți opta inclusiv pentru o excursie cu submarinul.

11. Treci Poarta lui Hadrianus

Poarta lui Hadrian, sau Poarta Hadrianus, este un arc de triumf, care a fost construit in numele împăratului roman Hadrian, care a vizitat Antalya in anul 130. Ea este formata din trei porți arcuite. Aceasta este considerata ca fiind cea mai frumoasa poarta din Pamfilia.

 12. Plaja Marmeli

Daca dorești sa faci plajă sau sa te racorești in mare ai și aceasta opțiune. Plaja Mermali este o plaja privata însă este un loc cu adevar deosebit.

13. Alege un hotel deosebit

Hotelurile in Kaleici oferă un adevărat spectacol datorita designului sofisticat. Fiecare hotel este unic si cu adevărat special. Merita sa te plimbi si sa descoperi care este locul potrivit pentru următoarea ta ședere în Kaleici.

Share This