Cele mai interesante experiențe din călătoriile mele au fost mereu oamenii – este o plăcere să cunosc diferite tipuri de persoane și să le aflu povestea, de unde vin, unde călătoresc și cum este viața lor. Am învățat foarte multe de la persoanele întâlnite pe drum, am învățat despre lume, despre cum nu trebuie să judecăm pe cineva până nu îi cunoaștem povestea, dar am învățat și despre mine până la urmă, am fost în situații în care alții au avut nevoie de ajutorul meu sau cazuri în care eu am avut nevoie de ajutorul altora, tot ce pot să spun acum este că am întâlnit oamenii potriviți la timpul potrivit și chiar dacă la momentul respectiv nu credeam neapărat așa, acum când privesc în urmă sunt sigură că totul s-a întâmplat cu un motiv. Vă prezint o serie de împrejurări, oameni pe care i-am cunoscut în diferite colțuri ale lumii și modul în care ne-am intersectat drumurile care vor apărea într-o serie de articole.

Acum câțiva ani am plecat să îmi sărbătoresc ziua de naștere singură în Punta Cana, Dominica Republicană, nu eram într-un stadiu prea împlinit al vieții mele, nu știam ce să aleg să fac pe mai departe, nici pe plan profesional, nici sentimental, așa că am simțit nevoia de o pauză de la toate. Am închiriat un apartament pe plajă, am cumpărat un bilet de avion și dusă am fost. În prima dimineață după ce am ajuns acolo, primul lucru pe care l-am făcut a fost să ies pe plajă și să explorez, totul în jur era minunat reflectat în culorile albastru și alb, cerul și marea erau de un albastru clar iar nisipul era alb, a fost o senzație pe care nu am cum să o uit vreodată, momentul în care am ajuns în paradis. Am început să mă plimb pe plajă, să admir priveliștea, oamenii, și după ceva timp am ajuns la umbra unui palmier unde m-am așezat. În apropiere am observat o femeie cu un caiet care servea pe post de jurnal, privea în zare și își nota în caiet. Am început să mă întreb oare despre ce scrie și care este povestea ei dar nu am vrut să o deranjez prin a începe o discuție cu ea așa că am preferat să observ doar. După câteva minute de când stăteam la umbră sub palmier, a venit un bărbat care vindea nuci de cocos pe plajă și m-a întrebat dacă aș dori una. L-am întrebat cât costă, el mi-a răspuns iar femeia despre care vă povesteam mai sus a auzit prețul spus de vânzător, moment în care ea a intervenit și i-a spus bărbatului că cere prea mult iar mie mi-a spus să negociez pentru că de obicei se ajunge la jumătate din prețul pe care mi l-a spus el la început. Așa am făcut, am negociat, am cumpărat nuca de cocos și i-am mulțumit femeii acesteia pentru ajutor, începând astfel o discuție cu ea.

 Se chema Eva, era originară din Estonia dar locuia în Spania în Madrid unde lucra pentru o companie, avea 32 de ani și plecase într-o călătorie de descoperire. Ieșise dintr-o relație care nu se sfârșise prea frumos, și-a luat liber de la lucru și pornise să exploreze lumea și să se exploreze pe ea însăși în același timp (am făcut și eu asta de câteva ori atunci când simțeam că nu îmi găsesc locul și că nu sunt mulțumită de unde mă aflu, deci o înțelegeam perfect). Ajunsese pe plajele din Punta Cana după ce explorase Machu Picchu în Peru și în ziua următoare se pregătea să plece spre capitala Santo Domingo. Pe parcursul discuției noastre, am observat încă o femeie singură care stătea sub un palmier și privea lumea, părea tristă, ne-a privit și ea dar niciuna nu am spus nimic așa că am continuat fiecare cu ale ei. Eva mi-a propus să continuam discuția la un bar pe plajă unde putem savura o bere rece, ceea ce s-a potrivit de minune deoarece era deja foarte cald. Ajunse acolo, ne-am așezat și am comandat fiecare câte o bere, și ne bucuram de valurile care se spărgeau la picioarele noastre, umbra făcută de palmieri și gustul unei băuturi răcoroase. Peste aproximativ o jumătate de oră am văzut că și fata tristă pe care o observasem pe plajă era acolo, își comandase o bere și stătea pe un șezlong aproape de noi. Ne-am uitat la ea, i-am zâmbit și ne-a răspuns și ea la zâmbet, ba chiar mai mult de atât, a venit la noi și ne-a spus că a auzit că vorbim spaniolă și ea nu prea vorbește engleză, și dacă ar putea și ea să ne acompanieze. I-am răspuns cu drag să ia loc și am început să aflăm povestea ei. Numele ei era Lara, venea din Barcelona și își viziteze o prietenă aici în Punta Cana doar că prietena ei lucra mult și timp de 3 zile nu a făcut nimic altceva decât să stea în casă și la piscină, azi fiind prima zi în care și-a făcut curaj să exploreze singură stațiunea. I-am spus că mă bucur pentru că a ajuns pe aceeași plajă cu noi, la același bar și uite acum bem o bere povestind despre noi, despre viață, oameni și călătorii. Dar prin ce împrejurări ajunsese Lara în Punta Cana?! Eram curioasă așa că am întrebat-o iar răspunsul ei ne-a uimit și pe mine și pe Eva pe care o cunoșteam de aproape 2 ore deja. Ne-a spus că s-a certat cu prietenul ei dar nu s-au despărțit definitiv ci au ajuns la o înțelegere, să își ia fiecare timp pentru el să călătorească singuri , să își dea seama ce doresc de la viață, de la ei înșiși, de la relația lor. Așa a ajuns ea în Republica Dominicană în timp ce el era undeva prin Tunisia, Maroc, Egipt. Și uite cum am ajuns 3 femei, fiecare în căutare de răspunsuri în momente de cotitura în viață, pe o plajă din Republica Dominicană, împărtășind fiecare din experiența ei, din înțelepciunea ei, din greșelile și dezamăgirile noastre, dar și din speranțele și visurile noastre.

După ce am petrecut toată după masa în acest mod, am decis să continuăm cu o cină la un restaurant local pentru că nu voiam un loc plin de turiști ci un local unde mănâncă familiile de localnici iar după ceva timp de căutare am găsit restaurantul perfect. Nu era luxurios, dar mirosea atât de bine mâncarea și fructele proaspăt stoarse pentru cele mai delicioase sucuri naturale pe care le-am gustat vreodată, ne-au făcut să nu regretăm alegerea făcută. În timp ce savuram un suc de mango și ananas așteptând mâncarea, priveam în jurul nostru la un spectacol în desfășurare. Bărbați care se întorceau seara de la lucru (unii erau muncitori în construcții, vânzători, pescari etc) se întâlneau cu soțiile și copiii, beau, mâncau și dansau împreună. Era sfârșitul unei zile grele de muncă, dar acum sărbătoreau cu toți simplitatea vieții prin zâmbete, cântec și dans. Mi s-a umplut inima de bucurie să văd și să simt toate acestea, mi-am dat seama că oricât de greu poți să simți că este în anumite momente, important este să fi recunoscător și să sărbătorești viața pentru că la sfârșitul zilei tot ce contează este să fi împăcat cu alegerile tale, să te bucuri de lucrurile simple ale vieții și să crezi în oameni, în tine, în drumul tău.

Am mâncat o mâncare delicioasă, ne-am bucurat și am cântat cu localnicii, așa s-a încheiat ziua mea de naștere petrecută printre străini la mii de kilometri de casă și de familie sau prieteni, dar ce era foarte ciudat era faptul că nu mă simțeam singură deloc, întâlnisem oameni frumoși alături de care am petrecut momente minunate, ne-am împărtășit din viața noastră și am rămas legați sufletește după acea zi. Eva urma să plece în dimineața următoare, dar eu și cu Lara am petrecut încă 5 zile uimitoare împreună, explorând plaje cu turiști sau plaje sălbatice, întâlnind oameni frumoși care apăreau peste tot în calea noastră, pescari pe plaje pustii, vânzători de scoici, am explorat piscine naturale în mijlocul oceanului, am înfruntat o furtună în timp ce eram pe un vapor, am explorat insula Saona, dar cel mai important – am petrecut un timp frumos împreună și am realizat că niciodată nu vei fi singur atât timp cât călătorești cu inima deschisă, oamenii potriviți vor apărea în calea ta!

Elena Simona Balea

Sunt Elena Simona și mă bucur să fac parte din această comunitate a pasionaților de călătorii. La rândul meu și eu am fost și sunt în continuare pasionată și atrasă de tot ce înseamnă turism și călătorii, am lucrat în domeniul turistic din țară și străinătate (Ibiza, Cipru, Grecia, SUA). Momentan lucrez în domeniul hotelier din Cluj-Napoca și mă bucur să pot întâlni oameni din diverse colțuri ale lumii, să le cunosc poveștile, să împărtășim experiențe. Pornind de la această premisă, mă bucur mult să pot să împart și cu voi din experiențele mele și vă doresc să aveți parte de călătorii minunate.

Share This