fbpx

-Ce poți vizita într-un timp scurt-

Cluj-Napoca, supranumit ,,Inima Transilvaniei”, este orașul cu o istorie scrisă și cu o istorie care așteaptă să fie scrisă de numărul mare de studenți care aleg să facă o facultate aici, cei mai mulți stabilindu-se permanent. Viața de student se părea că aștepta nerăbdătoare să fie trăită de toți liceenii care urmau să își aleagă facultatea după examenul de Bacalaureat. Anul 2019, octombrie, data care a dat startul unui haos care nu s-a simțit atât de puternic datorită entuziasmului, ambițiilor și noutății care pluteau prin aer. Studentul din titlu sunt eu, dar povestea mea își găsește extensia în poveștile similare ale tuturor celor care și-au îmbrăcat timizi titlul de ,,adult”.

Drumul până la Cluj a fost unul lung, pentru că orașul și oamenii m-au determinat să-mi iau viața în mâini și să plec fără regrete din capătul celălalt al hărții, să părăsesc Delta pentru munte. Era frig, dar soarele îmi dădea speranțe, lumina lui mă ducea cu gândul, clișeic, la un nou început. Viața cu două facultăți nu era ușoară, cu atât mai mult cu cât trebuia să îți iei și rolul de adult în serios. Peste aproximativ două luni am ales doar una dintre cele două facultăți și am pornit spre explorarea orașului și a tuturor oportunităților pe care le avea.

Acum că măsurile s-au mai relaxat și putem vizita iar diverse locuri, înainte să vă gândiți la o vacanță exotică, o excursie în Cluj-Napoca vă poate reintegra în lumea călătoriilor.

Ce am reușit sa vizitez într-un semestru de facultate?

Ei bine, nu am putut rata vestita Cetățuie, o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume. Istoria ei, dar și faptul că oferă o priveliște panoramică o plasează drept unul din locurile pe care nu trebuie să le ratezi. Pe aici își fac veacul și studenții, pe ziduri sau prin terase. Ceainăria sau restaurantul Samsara sunt locul unde-ți poți pierde puțin timp de calitate. Mi-am imaginat că o să stau și eu pe ziduri cu o carte când va fi mai cald, dar visele mi-au fost furate de un virus neașteptat. Totuși, fie că e iarnă sau e vară, e musai să vizitați Cetățuia.

Grădina Botanică e un alt loc unde-ți poți pierde ușor câteva ore bune, fie admirând grădina japoneză, grădina romană, serele cu plante tropicale și ecuatoriale, fie considerând că te aflii pe terasa casei tale de vis și citești ceva, meditezi sau faci poze. Preferata mea, trebuie să recunosc, a fos grădina japoneză care mi-a oferit vibe-ul unui anime din care făceam parte chiar eu. O altă calitate a Grădinii Botanice este că îți readuce inspirația pe care ai pierdut-o prin nu știu ce tărâm îndepărtat, astfel că-ți poți scrie cartea pe care ți-ai dorit dintotdeauna s-o scrii, poți să-ți rezolvi task-urile de la muncă sau să scrii cel mai bun eseu.

Flickr. Cristian Bortes

Piața Unirii și Piața Muzeului au farmecul lor, istoria lor, viața de noapte și frumusețea pe timp de zi. În Piața Unirii stăteam pe bancă cu o cafea așteptând să înceapă unul dintre cursuri și priveam fiecare om care trece pe acolo, observam și îmi imaginam povești despre ei. Tot pe acolo am trecut atunci când am luat parte la ,,Clujul Bântuit”, ediția a doua, și anume un fel de treasure hunt pe aplicația Questo care m-a purtat prin Cluj, rezolvând o poveste horror. Așa că am pornit de la Opera Maghiară și am ajuns prin Piața Unirii, unde am zăbovit ceva timp până m-am prins care era indiciul de la Statuia lui Matia Corvin. Piața Muzeului e formată din clădiri cu arhitectură gotică și barocă, precum și din situri arheologice romane și transformată în zonă pietonală. Aici poți sta la tot felul de terase și restaurante și îți poți face poze instagramabile la plasa de lumini adorată de toată lumea.

Dacă aveți cum să vă deplasați puțin mai departe, pădurea Hoia-Baciu se află la marginea orașului și vă poate oferi liniște și anxietate deopotrivă. Supranumită și Triunghiul Bermudelor din România, pădurea pare să fi luat numele de Hoia Baciu de la un cioban care și-ar fi pierdut 200 de oi în acest loc. Legenda spune că tot căutându-le, a reușit să înainteze până în Poiana Rotundă unde nu creste nimic, dar din momentul acela nu a mai fost văzut niciodată. Despre copaci se zice că ar fi sufletele celor ce și-au pierdut viața în pădure. Dacă vă plac poveștile bântuite, aici e locul vostru. Dacă nu vă plac, pădurea poate să fie și un loc de basme unde să vă relaxați mai intens, departe de agitația orașului.

Parcul Central este un alt loc plin de verdeață pentru care nu trebuie să vă deplasați prea departe. Cu o vechime de peste 180 de ani, parcul este una dintre cele mai iubite atracții turistice, mai ales când găzduiește Untold-ul, cel mai mare festival de muzică din România.

Parcul Central. Arhivă personală

Desigur, festivalurile și evenimentele din Cluj sunt iar în topul atracțiilor turitice, iar acum, deși încă suntem amenințați de virus, fiecare organizator speră că își va putea ține propriul festival. Jazz in the Park, TIFF, Untold și Electric Castle sunt cele mai populare.

Lights On e un festival de instalații de lumină (light-art), iar anul trecut, Museum of the Moon, lucrarea călătoare a artistului britanic Luke Jerram, s-a aflat la Cluj-Napoca.

Pe lângă vizitarea celor mai cunoscute atracții ale Clujului, puteți să luați la pas străzile acestuia și să vă opriți din când în când să admirați clădirile cu arhitectura lor impunătoare, multe care se află într-o permanentă restaurare, lucru ce a devenit ca o emblemă pentru Cluj în opinia mea. De asemenea, puteți să dați nas în nas cu arta în toate formele ei, sub poduri, pe blocuri, pe tramvaie ( pictate de un artist local, Kero, în cadrul proictului Tramvaie Colorate – Galerie de artă pe patru roți) , graffiti-ul adaugă puțină culoare orașului. Kero, alături de Ocu, a mai pictat și Omul Micro Macro Cosmos de pe strada Horea, nr.33.

Arhivă personală

Deși călătoria mea a fost scurtă, am reușit să bifez pe lista cu destinații Cluj-Napoca și să rămân cu amintiri și imagini pe care vi le doresc și vouă, așa că luați-vă agenda de călătorii și bifați și voi toate locurile pe care vă permite pandemia să le vizitați în Cluj.

No, servus!

      

            

Georgiana Dănila

Sunt studentă la Jurnalism, anul 2 și voluntar în cadrul Federației Tinerilor din Cluj. Am combinat pasiunea pentru scris, fotografie, citit și călătorie și am căutat să le introduc în textele scrise pentru Cluj for Youth, Arta de 4 dimineața, UBB Radio și de acum, Travel Smart Hub. Caut mereu să mă dezvolt și să ies din zona de confort. De asemenea, mă interesează zona de Social Media și copywriting, fapt pentru care am acumulat experiență prin implicarea în proiecte precum agenția BrainiAd Marketing și Future-construiește cu pasiune.

Share This