fbpx
Select Page

Sushi!

Simțurile mele s-au ascuțit atunci când în fața mea se aflau oameni care păreau să fie la un sushi party. M-am apropiat să văd ce se întâmplă. După ce am gustat și eu câte ceva, mi-am dat seama care e legătura dintre un târg de carte și mâncarea asiatică.

Marina Almășan își lansa cartea ,,Cu ricșa prin orașul viitorului la târgul de carte Gaudeamus la care mă aflam într-o excursie cu clasa. Am rămas acolo, fascinată nu doar de mâncare, dar și de poveste, pentru că mă pasionează Asia, iar toată atmosfera te ducea cu gândul la o adunare ca între prieteni.

Desigur, am plecat de acolo cu un autograf și cartea care abia aștepta să fie citită. M-am gândit că, deși am citit-o acum ceva vreme, ar fi potrivit să împărtășesc câteva impresii cu voi.

De data aceasta, jurnalul de călătorie nu este al meu, ci al Marinei, o călătorie la Seoul, capitala Coreei de Sud de peste 600 de ani. Marina Almăşan este absolventă a Academiei de Studii Economice Bucureşti. A fost redactor-șef al unei reviste studențești, a publicat activ în diferite ziare şi reviste, a fost realizator de emisiuni radio, dar cei mai mulți o știu de la emisiunile cu mari audiențe de la TVR.

Să cunoaștem mai bine Coreea de Sud

Coreea de Sud. Unii dintre voi poate vă gândiți la k-dramele sau trupele k-pop care au luat amploare în ultimul timp, alții poate la tehnologie, la Samsung și LG. Vorbim, însă, pe lângă aceste lucruri complet captivante, și despre o istorie bogată, cu invazii ale chinezilor, mongolilor, control impus de ruși și americani și în final, o diviziune, luând naștere astfel și Coreea de Nord.

Ne-am făcut prieteni, ne-am construit amintiri. La întoarcere, le-am prins într-un film și într-o carte, pentru că părinții așa m-au învățat de mică: nu trebuie să mă bucur singură de lucrurile frumoase din viața mea, ci trebuie să împart mereu ,,binele” meu cu cei din jur. Iar binele mi se va întoarce înzecit, consemnează Marina Almășan în prologul jurnalului ce se anunță a fi o aventură.

Cu ricșa prin orașul viitorului.

Un proces interesant pe care Marina l-a făcut înainte de călătorie a fost să își dea sieși un test de cultură generală. Știa și ea despre tenul perfect al coreencelor, despre Samsung, Lg și Hyundai, la fel ca noi toți, așa că în felul ăsta a reușit să-și îndrepte atenția spre lucuri noi pe care să le învețe atunci când ajungea în Seoul.

Această carte mă duce cu gândul la episoadele din Asia Express, pentru cei care au urmărit emisiunea. Desigur, când mergi într-o țară străină, e bine să știi formulele de adresare principale, precum ,,Bună ziua!”, ,,Mulțumesc!” și ,,La revedere!”, căci oamenii vor rămâne plăcut impresionați. Cum pentru coreeni, politețea este ceva indispensabil, poate cel mai important e să rostiți ,,Kamsa-hamnida!”. În rest, vă puteți descurca în limba engleză.

Mai aflăm despre palatul cu nume greu de pronunțat, Changdeokgung, pe care acum sigur ați încercat să-l pronunțați și despre istoria lui și a ,,palatului vecin, care, în semn de batjocură, a fost transformat, pentru decenii întregi, în…grădină zoologică!”.

Pozele și filmările nu lipsesc din călătoria Marinei, iar spiritul de observație o ajută să facă comparații interesante între ținuta tradițională, hanbok-ul, și iile noastre, ambele reintrate în cultură și apreciate tot mai mult de tineri.

O altă oprire a avut loc la Lotte World Tower, aflat în top 5 cele mai înalte construcții din lume, care pe lângă înălțimea lui, dispune de o altă atracție foarte populară, o platformă de sticlă.

La granița dintre trecut și prezent

K-Style Hub este locul perfect pentru turiștii care vor să cunoască mai bine Coreea, cu ajutorul unor elemente precum VR-ul care-ți oferă șansa unei fotografii virtuale cu vedete ale muzicii coreene, a unei călătorii virtuale în orice colț al Coreei, ori a unor soft-uri care-ți calculează nivelul de stres sau ce ceai ți se potrivește conform personalității (sună similar cu testele pe care le-am făcut și noi, copii fiind, pentru a afla ce tip de pâine suntem) și multe altele.

Jurnalul de călătorie conține informații importante și despre anotimpurile din Coreea și cum se resimt ele, pe lângă multele pagini în care Marina se plânge de vremea ploaiasă datorată musonului: ,,vara vei mânca samgethan- o supă fierbinte din găină, cu orez și ginseng- și vei privi filme de groază[…] de la filmele de groază ți se face pielea de găină și, instantaneu, simți cum te răcorești!”.

Cum titlul cărții de față este ,,Cu ricșa prin orașul viitorului”, aflăm și de prezența și evoluția lor. Astfel, cu ricșa au ajuns într-un sat tradițional coreean unde au învățat despre casele tradiționale numite hanok care ,,se caracterizau prin simplitate, printr-un aspect estetic auster și prin faptul că nu erau acoperite cu țigle, ci cu paie de orez”.

Cum pentru mulți dintre noi prepararea bucatelor este o artă, la fel o consideră și coreenii, care au următorul proverb: ,,alimentele sunt medicamente, iar mâncatul propriu-zis este opera Cerului”, iar regula celor cinci culori apare la fiecare masă.

Că am tot amintit de Samsung, iată că Marina a vizitat și conglomeratul sud-coreean multinațional. Aici a aflat…cum v-a arăta viitorul. ,,Cuptorul va putea fi pornit și ,,manevrat” de la distanță! La fel și filtrul de cafea, mașina de spălat, aspiratorul etc.”, așa-i că sună bine?

Cum te mai poți apropia de Coreea prin jurnalul de călătorie al Marinei? Ei bine, mai ai de făcut cunoștintă în paginile lui cu Namsam Tower, trupa 24k, sărbătorile coreene, plimbarea cu balonul la Lotte World Adventure, interviuri despre modă cu Lie Sang Bong și Park Sul Nyeo, rețete, religie, teatru, simboluri coreene, superstiții.

După ce termini de citit o să te simți mai aproape de Coreea și cu o sete nemaipomenită să trăiești chiar tu experiențele și, de ce nu, să faci o plimbare cu ricșa prin orașul viitorului.

Georgiana Dănilă

Sunt studentă la Jurnalism, anul 2 și voluntar în cadrul Federației Tinerilor din Cluj. Am combinat pasiunea pentru scris, fotografie, citit și călătorie și am căutat să le introduc în textele scrise pentru Cluj for Youth, Arta de 4 dimineața, UBB Radio și de acum, Travel Smart Hub. Caut mereu să mă dezvolt și să ies din zona de confort. De asemenea, mă interesează zona de Social Media și copywriting, fapt pentru care am acumulat experiență prin implicarea în proiecte precum agenția BrainiAd Marketing și Future-construiește cu pasiune.

Share This