Zilele trecute am postat câteva curiozități despre Nigeria pe contul de Instagram, iar timpul petrecut pentru documentare și conversațiile avute cu un nigerian care a fost amabil să-mi ofere o mică părere despre țara lui, m-au îndemnat să caut mai mult, să vreau să aflu mai mult și să împărtășesc cu voi.

Nigeria este situată pe coasta de vest a Africii. Are o geografie diversă, cu climă variind de la arid la ecuatorial umed. Țara are resurse naturale abundente, în special zăcăminte mari de petrol și gaze naturale. Cu toate acestea, cea mai importantă caracteristică a Nigeriei sunt oamenii săi. Sute de limbi sunt vorbite în țară, inclusiv Yoruba, Igbo, Fula, Hausa, Edo, Ibibio, Tiv și engleză.

Există trei grupuri etnice majore în țară: Hausa-Fulani, Yoruba și Igbo. Merit, numit Tracy de cei apropiați, face parte din grupul yorubienilor.

Arhivă personală Tracy

Yorubienii sunt culți, bine educați, vibranți, plini de viață, primitori, liniștiți, bine citiți și iubitori de distracție. Pentru ei viața trebuie să fie colorată și veselă.

Tracy

Ce îi place cel mai mult la țara lui? Ei bine, răspunsul e legat tot de oameni, și anume determinarea și umorul lor. Contrastant cu energiile înalte pe care nigerienii le transmit prin firea lor, se află ,,guvernul și administrația și mentalitatea egoistă, adânc înrădăcinată a masei”, spune acesta. Așadar, nu totul e roz, cum s-ar spune, iar fiecare țară are problemele ei.

Tracy spune că sărbătoarea preferată este Crăciunul, răspuns pe care probabil îl vom întâlni și la mulți dintre europeni.

Sentimentul este magic. Felul în care se sărbătoresc festivitățile în Nigeria aduce oameni împreună, aduce oameni de diferite religii și origini. Am făcut ca musulmanii să sărbătorească Crăciunul cu noi și cu siguranță sărbătorim Eid (o sărbătore musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului) cu ei. Împărțim mâncare și băuturi și cumpărăm haine noi de Crăciun. Apoi, există întotdeauna knockouts (artificii) în timpul sezonului de Crăciun.

Un alt lucru interesant pe care l-am aflat despre nigerieni este faptul că le place să se joace cu magia, doar că nu orice fel de magie, ci aia neagră. Jazz-ul este termenul în pidgin pentru ,,JuJu” (Black magic). Magia și farmecele, în special cele întunecate, sunt denumite în mod popular Jazz în partea de sud a Nigeriei.

Superstițiile sunt prezente în fiecare mental colectiv al unei țări, iar Nigeria nu se lasă mai prejos.

  • Ei spun că persoana iubită a cuiva va muri dacă lasă coji de pepene galben pe jos până dimineața următoare și cineva le vede. Prin comparație, noi credem că acest lucru se va întâmpla atunci când ne cântă cucuveaua la geam.
  • ,,Nu treceți peste piciorul cuiva, mai ales al femeilor, căci se crede că vor da naștere unui copil asemănător persoanei care le-a trecut peste picior. Acest lucru poate fi evitat dacă îl traversează înapoi”, spune Tracy. Din nou, și noi avem această superstiție, cu observația că la noi se zice că rămâi mic dacă cineva trece peste tine.
Pixabay

Alte lucruri interesante despre Nigeria:

1. Producerea coloranților

Kofar Mata Pit Dye din Kano a fost înființată în 1498 și este cea mai veche din Africa. Aceasta continuă să păstreze procesul tradițional de producere a coloranților utilizați în nordul Nigeriei. Metodele sunt străvechi și sunt transmise din generație în generație.

2. Premiul Nobel pentru literatură

În 1986, Wole Soyinka a fost primul dramaturg african care a primit Premiul Nobel pentru literatură.

3. Biodiversitate

Nigeria are o biodiversitate excepțională, iar în prezent există peste 1000 de specii de fluturi, în timp ce altele sunt încă în proces de descoperire.

4. Nollywood și Afrobeats

Industria cinematografică din Nigeria, ,,Nollywood”, este al doilea mare producător de filme din lume. De asemenea, muzica joacă un rol la fel de important, iar artiști precum Burna Boy, Wizkid, Davido etc., duc Afrobeats la noi niveluri.

5. Steagul nigerian

Steagul nigerian, cu două dungi verzi în capete și una albă în centru, reprezintă bogăția naturală și pacea. Acesta a fost proiectat în 1959 de Michale Taiwo Akinkunmi și adoptat oficial la 1 octombrie 1960. 

Pexels, Gideon Hezekiah

Georgiana Dănilă

Sunt studentă la Jurnalism, anul 2 și voluntar în cadrul Federației Tinerilor din Cluj. Am combinat pasiunea pentru scris, fotografie, citit și călătorie și am căutat să le introduc în textele scrise pentru Cluj for Youth, Arta de 4 dimineața, UBB Radio și de acum, Travel Smart Hub. Caut mereu să mă dezvolt și să ies din zona de confort. De asemenea, mă interesează zona de Social Media și copywriting, fapt pentru care am acumulat experiență prin implicarea în proiecte precum agenția BrainiAd Marketing și Future-construiește cu pasiune.

Share This