O echipă de arheologi egipteni a descoperit „cel mai mare oraș antic din Egipt”, vechi de 3000 de ani, care este cunoscut sub numele de „Aten” și a fost localizat în apropiere de Luxor, respectiv în sudul țării, potrivit celor transmise de fostul ministru al Antichităţilor şi arheologul Zahi Hawass pentru AFP. Ca urmare a cercetării realizate, s-au găsit mai multe artefacte, printre care bijuterii, ceramică cu sigiliul orașului, două morminte de „vaci sau tauri”, precum și un corp uman „neobișnuit”.
Operațiunile de excavare au fost inițiate în septembrie 2020, între templele lui Ramses al III-lea şi a lui Amenhotep III de lângă Luxor, la aproximativ 500 de kilometri de Cairo și, cu toate că arheologii voiau să caute templul mortuar al lui Tutankhamon la început, au găsit în schimb așezarea, care datează din timpul domniei regelui Amenhotep III, dintre anii 1391-1353 î.HR.
„În câteva săptămâni, spre marea surprindere a echipei, au apărut cărămizi”, arată comunicatul. De altfel, s-a precizat că locul este „în stare bună de conservare, cu ziduri aproape întregi şi cu încăperi pline de unelte ale vieţii cotidiene”.
La șapte luni după începerea căutărilor, mai multe zone ale orașului au fost dezvăluite, cum ar fi un centru administrativ, unul de producție sau trei palate regale. Pe lângă acestea, arheologii au dezgropat şi „o zonă de pregătire a hranei” cu o „brutărie”, „un cartier administrativ” şi „un atelier” de construcţie.
„Descoperirea acestui oraş pierdut este a doua cea mai importantă de la mormântul lui Tutankhamon”, a declarat Betsy Brian, profesor de egiptologie de la Universitatea ”John Hopkins” din Statele Unite, citată în același comunicat. Aceasta a mai indicat și că „ne va oferi detalii rare despre viaţa egiptenilor din Noul Imperiu”.
Cu două săptămâni în urmă, poporul egiptean a transportat rămășițele conducătorilor antici de la Muzeul Egiptean neoclasic până la Muzeul Național de Civilizație Egipteană, într-o procesiune istorică, desfășurată în Cairo.
După ani de instabilitate politică și restricțiile aduse de pandemie, țara încearcă să readucă turiști prin promovarea patrimoniului antic.
Surse: BBC News, Huff Post, News.ro