fbpx
Select Page

Când auzi Australia, poate primul lucru care îți vine în minte sunt cangurii, urșii koala, ori celebra Operă din Sydney. Australia are, însă, parte de un număr de stereotipuri. Să vedem ce este realitate și ce este mit.

Scurt istoric: În 1770, căpitanul James Cook a declarat continentul australian posesiune britanică. La 26 ianuarie 1788 (zi care se celebrează astăzi ca Ziua Australiei), a sosit la Sydney prima flotă britanică, condusă de Căpitanul Arthur Phillip.

La 7 februarie 1788, a fost proclamată crearea Coloniei New South Wales. Coloniile sunt: New South Wales (1788), Tasmania (1825), Western Australia (1830), South Australia (1836) şi Victoria (1851).

Australia a devenit independentă la 1 ianuarie 1901. În mai 1927, sediul guvernului federal a fost mutat la Canberra. La 9 octombrie 1942, prin aprobarea Legii de Adopţie a Statutului Westminster, Australia a dobândit autonomie în afacerile interne şi externe. Legea Australiei din 1986 a eliminat ultimele reminiscenţe ale autorităţii britanice. În 1978, Northern Territory devine teritoriu al federaţiei australiene, urmat, în 1989, de Australian Capital Territory.

Așadar, care sunt stereotipurile?

1. Australienii au propriul lor argou

Aceștia vorbesc tehnic engleza, însă uneori este ca și cum ar vorbi propria lor limbă. Totul este scurtat și există multe cuvinte aleatorii pe care le folosesc. Dacă te-ai întrebat dacă spun cu adevărat „mate” tot timpul, o fac. Desigur, acest cuvânt îl poți auzi cu ușurință și la britanici, sau chiar în faimosul serial Peaky Blinders. Cu toate acestea, „G’day” este mult mai puțin obișnuit decât te-ai aștepta.

Sursă: Peaky Blinders, Netflix

2. Cangurii și urșii koala sunt peste tot

Aici vorbim de un adevăr parțial. În timp ce urșii koala pot fi găsiți în întreaga sălbăticie din Australia, aceștia stau marea majoritatea a timpului în copaci, așa că nu îi veți vedea prea mult. Dacă mergeți în zonele de țară din Australia, cum ar fi Bathurst, cangurii rătăcesc cu adevărat prin curțile tuturor. Sunt văzuți în principal noaptea, umblând în turme uriașe. Gândiți-vă la ei drept cerbul Australiei. Cu toate acestea, apar rar în zonele de coastă și în orașele mari.

3.Toți australienii sunt blonzi și știu cum să facă surf

Deși Australia este complet înconjurată de apă, majoritatea populației nu știe cum să facă surf, deci acesta este doar un mit. De altfel, se crede că toți australienii sunt bronzați și cu părul blond, dar vorbim iar de un stereotip.

4. Creveți la grătar

Poate unul dintre cele mai ciudate stereotipuri este acela că australienii sunt împătimiți ai creveților pe grătar. Australienii fac multe grătare, dar nu în felul acesta. În plus, ei nici măcar nu numesc creveții așa. Sunt prawns și nu se mănâncă mai mult decât orice alt aliment.

5. Australienii mănâncă carne de cangur

Carnea de cangur nu este consumată în mod normal. Este disponibilă în supermarketuri, iar restaurantele servesc ocazional cangur, dar cu siguranță nu face parte din dieta australiană. În schimb, avocado toast este un element cheie! Avocado a devenit popular și la noi, așa că ne putem bucura și noi de un avo-toast și o cafea bună!

Acum că am lămurit câteva dintre stereotipurile despre Australia și australieni, mai sunt și alte curiozități interesante pe care le putem discuta.

  1. În Australia trăiesc de trei ori mai multe oi decât oameni.
  2. Cea mai mică specie de cangur are lungimea maximă de 42 de centimetri
  3. Pasărea liră imită aproape orice sunet

Share This