fbpx

Air France-KLM a operat marți primul zbor pe ruta Paris-Montreal cu un avion Airbus A350 propulsat de biocombustibili, pe bază de un mix între petrol și carburant provenit din ulei de gătit uzat. Compania aeriană și-a arătat disponibilitatea de a continua utilizarea unor astfel de combustibili, în pofida profundelor diviziuni existente în cadrul industriei cu privire la ritmul adoptării acestuia.

Inițiativa a fost anunțată de către Ben Smith, directorul executiv al Air France, în cadrul unei conferințe care a avut loc în Paris, la aeroportul Charles de Gaulle. La eveniment au mai fost prezenți atât Patrick Pouyanne, directorul companiei Total Oil, cea care a produs uleiul folosit pentru cursă, cât și președintele Airbus, Guillaume Faury.

„Companiile aeriene au o responsabilitate majoră de a reduce emisiile”, a declarat Ben Smith, directorul Air France.

Începând cu anul viitor, zborurile cu plecare din Franța vor fi nevoite să utilizeze 1% combustibili sustenabili, în contextul fixării obiectivelor Uniunii Europene de a atinge 2% până în 2025 și 5% până în 2030, directive regăsite în Pactul Verde European.

Potrivit France 24, combustibilul pentru avioane produs din biomasă ori sintetic, din energie regenerabilă, are potențialul de a reduce emisiile de carbon, deși ar fi la un cost ridicat în comparație cu prețul kerosenului.

Combustibilul verde folosit pentru zborul Paris-Montreal a fost produs de compania Total, la uzina sa din Oudalle, localizată lângă Le Havre, precum și La Mede, o rafinărie din sudul Franței care funcționează după biocombustibili din 2019.

Share This