fbpx

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat joi, în timpul unei vizite pe teritoriul autonom danez, că Statele Unite nu mai vor să cumpere Groenlanda. Vizita a avut loc după un turneu de patru zile, care a inclus și o întâlnire a miniștrilor de Externe din țările aflate la granița cu zona arctică, potrivit The Guardian.

„Sunt în Groenlanda, deoarece Statele Unite apreciază profund parteneriatul nostru și vor să-l consolideze și mai mult”, a confirmat Anthony Blinken în cadrul vizitei.

Acesta a accentuat faptul că nu se află acolo cu intenția de a cumpăra țara, indicând o schimbare de politică față de cea a administrației Trump. Întrebat dacă SUA a renunțat definitiv la acele planuri de cumpărare a teritoriului danez, Blinken a răspuns: „Pot confirma că este corect.”

Conform The Times, inițiativa de achiziționare a Groenlandei a aparținut fostului președinte american Donald Trump, care anunța în august 2019 că are în vedere asta datorită resurselor bogate și a localizării strategice. La vremea respectivă însă, guvernul provinciei semi-autonome a subliniat că teritoriul nu este de vânzare, iar prim-ministrul Danemarcei a adăugat că „orice discuție de acest fel este absurdă”.

Anul trecut, SUA au redeschis un consulat în Nuuk, capitala Groenlandei, și au asigurat că vor susține proiectele civile cu 12 milioane de dolari. Cu toate că secretarul de stat american a adus în discuție posibilitatea unor noi finanțări, acesta nu a oferit detalii cu privire la proiectele avute de Statele Unite, deși noul guvern groenlandez a propus adoptarea unui acord de liber schimb la începutul săptămânii.

”Ne-am dori să găsim modalități prin care să întărim și mai mult relația comercială”, a precizat Anthony Blinken.

Noul prim-ministru al Groenlandei, Mute Edge, care și-a început mandatul în aprilie, a declarat că „este convins de faptul că acest deceniu va fi începutul unei noi ere în relația” dintre cele două țări.

Share This