fbpx

Cu un nume ce te cheamă să descoperi, Plaiuri noi, este un proiect  finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pe măsura M2/6B “Valorificarea patrimoniului local și consolidarea identității locale”.  Proiectul este coordonat în mod direct de Climb – Centrul pentru Branduri Locale (Cluj-Napoca), la invitația cărora am avut și noi plăcerea să descoperim în cadrul unui tur de informare, secrete ascunse, sate uitate ale Transilvaniei încărcate cu povești încântătoare și cu nenumărate posibilități de valorificare. Aceste sate, grupate în 12 cumune situate la nord de municipiul Cluj-Napoca, sunt cuprinse în cadrul microregiunii GAL – Someș Transilvan și reprezintă bazele unui brand de microregiune, primul de acest fel din județ.

Aceste plaiuri noi reprezintă comunele Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni și privesc dincolo de renumitul festival Electric Castle și cunoscutul Castel Banffy care au pus Bonțida pe harta turistică și chiar dincolo de celebrele stufărișuri de la Sic.

Ce am descoperit noi alături de inițiatorii proiectului?

În primul rând am descoperit oameni. Comunități locale dinamice, tineri cu inițiativă care prin pasiune și dorință realizează lucruri mărețe. Printre acești tineri se numără și Paul Căpușan, un tânăr pasionat de cultura fructelor de pădure. Acesta și-a văzut visul realitate, în localitatea Borșa, județul Cluj prin ambiție și dorință. După o simplă vizită în Austria a pus bazele Delicium, pornind de la o plantație de zmeur astăzi o adevărată oază de produse locale delicioase (după cum spune și numele. Am avut parte de degustare de zmeură, un tur al plantației precum și de un prânz pe cinste. Acum fac și evenimente așadar urmăriți-i pe pagina de Facebook și nu ezitați să participați.

Albastrul este de legendă asemenea și povestea fluturilor de această culoare, pe care noi am avut șansa să-i observăm printre casele speciale din piatră vulcanică din localitatea Chidea. Cu atât mai spectaculos a fost momentul cu cât viața din acest sat muzeu pare că a împietrit deoarece totul este făcut din piatră, de la un capăt la altul. Vechi de 700 de ani și cu doar 100 de localnici, o plimbare pe aici este o oază de relaxare și un izvor de descoperiri. Aici am avut și posibilitatea de a testa bicicletele electrice ale celor de la Ridetopia.ro. Cum a fost acest test? Hmm…mai multe aici. Dar, revenind la fluturii albaștrii, Maculinea în limbaj mai academic, aceștia au o poveste absolut incredibilă a ciclului de viață iar prezența lor face din acest ținut unul cu adevărat unic la care musai trebuie să adăugăm și valoarea ecologică.

Ne-am întors mai apoi la Răscruci unde am fost întâmpinați de povești pline de tradiție și folclor și unde, am învățat ceva! Fără gastronomie și tradiții nu se pot face proiecte de calitate! Mare adevăr, iar scopul celor de la Plaiuri Noi este să completeze harta elementelor de patrimoniu istoric cu o hartă a oamenilor întreprinzători din zonă care pot găzdui activități sau evenimente.

Ce am învățat din această zi? Județul Cluj ascunde o serie de comori inedite ce se vor a fi descoperite prin intermediul nostru, al oamenilor pasionați din varii domenii. Trebuie să sprijinim comunitățile locale și micii intreprinzători, să încurajăm călătoriile ecologice și evenimentele etnografice. Așadar, idei noi, plaiuri noi, oameni noi și de ce nu, o identitate nouă a acestei zone făurită sub tutela Plaiuri Noi.

Mulțumim echipei CLIMB  pentru invitație și le dorim mult succes fiind gata oricând să-i sprijinim cu drag.

Alexandra Moldovan

Alexandra Moldovan este pasionată de scris și de arta de a povesti frumos. Iubește să călătorească și să împărtășească experiențe, fapt ce a condus-o spre o facultate și un master în turism, iar în momentul actual profesează marketing-ul la o agenție de turism. Pe parcursul facultății a descoperit adevarata ei vocație în arta de a scrie. Mereu încearcă să creeze o punte de legatură între oameni și produse, oameni și destinații, oameni și experiențe. Crede în puterea cuvintelor și în crearea mesajului către cititor.

Share This