În articolul precedent am vorbit la final de o agendă de călătorii. Poate vă întrebați cu ce e aceasta mai specială decât o agendă normală? Asta îmi propun să vă demonstrez, cum pentru un pasionat al explorării diverselor locuri, agenda de călătorii e esențială.

Atunci când vrem să planificăm o vacanță, intrăm pe o mulțime de link-uri în căutarea locației perfecte, cazării care să ne fie casă pentru următoarele zile, săptămâni sau luni, atracțiilor pe care urmează să le vizităm și multe alte lucruri. Poate mâzgăliți pe hârtiuțe pe care există riscul să le pierdeți prin buzunarul gecii, prin genți sau pur și simplu le aruncați fără să vă dați seama. Poate vă notați în telefon tot ce aveți nevoie, ceea ce e un lucru grozav, nu mă înțelegeți greșit, dar o agendă va oferă mai multă siguranță.

Chiar și dacă vacanța e una neplanificată și vă place să fiți spontani, agenda vă va fi la fel de bun prieten. Iată câteva motive pentru care susțin asta:

1. Gestionează-ți timpul corect

Atunci când planificăm o călătorie, ne gândim unde vrem să mergem și ce vrem să facem acolo. Pe lângă dorințele noastre de a vedea o anumita locație, a mânca la un anumit restaurant sau a face câteva poze pentru Instagram, avem nevoie să știm când e cel mai potrivit moment să facem asta. Cu un plan care să includă timpul de călătorie până acolo, timpul pe care intenționați să-l alocați vizitei și sublinierea unei marje pentru circumstanțele neprevăzute precum condițiile meteorologice, traficul etc., călătoria va fi un succes. Și toate acestea pot fi ușor trecute în agenda pe care s-o aveți la îndemână pentru a vă reorienta în caz de orice problemă.

2. Gestionează-ți cheltuielile

Banii sunt poate unul dintre cele mai importante lucruri atunci când vorbim de călătorii. În funcție de cum ne gestionăm cheltuielile vom putea să vizităm mai mult sau să stăm într-un confort mai mare la cazare, să mâncăm mai bine sau să plecăm cu suveniruri pentru toți prietenii care ne vor întreba ce le-am adus. Astfel, puteți calcula totalul pe care îl estimați înainte de călatorie și să vă adaptați atunci când vă aflați deja pe plajă în Maldive și vreți să mai beți un cocktail în plus.

3. Asigură-te că nu uiți lucruri esențiale

Bagajul este partea aia plictisitoare, dar care vă dă un boost de energie pentru că vă aduce cât mai aproape de momentul plecării. O listă cu toate lucrurile pe care vrei să le iei te-ar scuti de mult timp pierdut și de problema uitării vreunui lucru de care vei avea cu siguranță nevoie. Sigur nu ai vrea să ajungi la aeroport si să constați că nu ai pașaportul cu tine sau outfit-ul ăla pe care l-ai cumpărat special pentru ocazia asta.

4. Scapă de anxietate

Călătoriile sunt o gură de aer proaspăt, o scăpare din rutina de care ne-am săturat pâna peste cap. Dar oare ce ne facem atunci când nu ne putem relaxa pentru că ne gândim mereu care trebuie să fie următorul pas? Ei bine, scoți agenda și nu mai e nevoie să încerci să-ți amintești când aveai de făcut check-in-ul, ce urmează să vizitați și alte probleme pe care le poți cu ușurință evita. Vacanța și stresul nu sunt o combinație potrivită, așa că scapă de el și bucură-te de plăcerea și experiența de care trebuie să ai parte.

5. Fă-ți un jurnal de călătorii

Agenda de călătorii se poate transforma repede într-un jurnal de călătorii. Fie că scrii pe parcursul plimbărilor, fie că scrii când ajungi acasă, îți poți consemna amintirile de care ai avut parte. Fotografiile sunt o  modalitate bună de a-ți aminti cum arăta un loc și cum te-ai simțit acolo, dar cuvintele pot să redea chiar și nuanțele cele mai ascunse, să accentueze ceea ce fotografia nu surprinde. Cine știe, poate mai târziu vei putea pune memoriile la un loc într-o carte de călătorii.

Arhivă personală

Dorințele și visele nu pot funcționa optim fără să avem un plan la bază. Motivația împreună cu un plan reprezintă calea spre succes. Astfel, pentru că vorbim despre voi, niște oameni pasionați de călătorii și de explorat cât mai mult, agenda trebuie să devină companion, travel buddy pe care să te bazezi atunci când ceva merge prost, dar și când ceva merge bine.

De asemenea, ca un punct în plus la cele 5 consemnate mai sus, aș adăuga, asta din perspectiva unei persoane care are o memorie de pește uneori, adică eu, că îți poți nota toate locurile în care ai mers, toate atracțiile turistice pe care le-ai vizitat și de ce nu, toate locurile pe care urmează să le vizitezi. Agenda îți poate deveni un vision board mobil, un planner, dar și un loc în care să-ți exersezi legea atracției.

Și ce poate fi și mai distractiv? Să îți cumperi o agendă de călătorii din fiecare loc în care mergi. Astfel suvenirul tău nu va fi un magnet de frigider, deși îți poți umple frigiderul și cu ele, dar va fi ceva practic, la care te vei uita cu drag de fiecare dată.

Tu ai o agendă de călătorii? Dacă nu, ce mai stai? Hit that shopping button!

Arhivă personală

Georgiana Dănilă

Sunt studentă la Jurnalism, anul 2 și voluntar în cadrul Federației Tinerilor din Cluj. Am combinat pasiunea pentru scris, fotografie, citit și călătorie și am căutat să le introduc în textele scrise pentru Cluj for Youth, Arta de 4 dimineața, UBB Radio și de acum, Travel Smart Hub. Caut mereu să mă dezvolt și să ies din zona de confort. De asemenea, mă interesează zona de Social Media și copywriting, fapt pentru care am acumulat experiență prin implicarea în proiecte precum agenția BrainiAd Marketing și Future-construiește cu pasiune.

Share This