fbpx

Impresii despre Piacenza și Venezia?

Sangiovanni cu Malibu la fiecare post de radio din Italia. Tot aici l-am descoperit pe Michele Bravi cu La vita breve dei coriandoli de care m-am îndrăgostit instant, căci are o sensibilitate aparte. Desigur, Maneskin nu lipsesc nici ei. Asta am auzit zi de zi cât timp mă aflam în mașină, iar acest lucru mă aducea și mai aproape de locul în care mă aflam. Italia este țara aia în care vrei să-ți petreci fiecare vacanță, cu gândul că poate cândva o să-ți petreci și fiecare zi pe un balconaș cochet, cu o farfurie de paste și un pahar de vin. E de la sine înțeles că nu e totul lapte și miere, dar eu o să scriu despre ce îți încântă inima, privirea și mintea la aceste locații.

Situată între râul Po și Apenini, provincia Piacenza se extinde spre extremitatea vestică a Emilia Romagna. Este un ținut plin de frumuseți naturale, văi și munți, dar și istorie și artă. Inima orașului este Piazza dei Cavalli, înălțată de splendidul Palazzo Comunale sau Gotico (secolul al XIII-lea) și Piazza del Duomo, înălțată de Catedrală în stil romanic. Aici se organizau tot felul de evenimente, pentru că acum, din cauza pandemiei, numărul lor s-a micșorat. Chiar și așa, dacă privești aceste clădiri cu ochi analitici, o să surprinzi detalii pe care la o simplă plimbare în haina de turist le-ai putea pierde.

Pe aleile de aici, în zilele de miercuri și sâmbătă, liniștea se transformă în murmur, căci are loc bazarul. Te poți pierde printre vânzători ambulanți care striga neîncetat ,,signorina”, printre haine ieftine și chiar printre oameni. Dacă te înarmezi cu răbdare, poți însă găsi lucruri faine, căci târgurile despre asta sunt, despre găsit comori.

Arhivă personală

Gelato și cățeluși

Tot pe străduțele principale, poți să deguști câteva cupe de gelato pe care te asigur că o să o iubești imediat. În ceea ce privește pizza pe care mulți o laudă, țin să menționez că trebuie, totuși, să găsești restaurantul care să facă pizza pe gustul tău, căci nu e așa de grozavă oriunde, sau poate nu sunt eu italiano vero, deci nu lua de bun 100% din impresiile mele, ci încearcă, explorează!

Cum mai numesc eu Piacenza? Raiul patrupezilor. Aici toată lumea are câini și toți sunt foarte prietenoși. Ba chiar ai voie să faci cumpărături fără să fii nevoit să-ți lași prietenul în afara magazinului. Pentru cei cu animale, colindatul străduțelor pe jos va include nu doar admirarea arhitecturii, dar și întâlnirea cu mulți cățeluși.

Pentru puțină distracție, mai ales dacă sunteți în familie, puteți merge la piscina din Piacenza sau la River Park, un parc acvatic la doar jumătate de oră cu mașina. Tot pentru familie, și mai ales pentru cei mici, este Bowling Piacenza, un loc în care te poți destinde cu un joc de bowling, billiard sau chiar laser tag. Dacă sunteți împătimiți ai jocurilor, puteți câștiga tichete pe care mai apoi le folosiți în schimbul a câtorva lucruri diverse.

Nu trebuie ratate două locuri care păstrează amintirea vechiului stat Pallavicini și a arhitecturilor prețioase din secolul al XV-lea: Cortemaggiore cu Cetatea, splendida Biserică Sant’Annunziata și Palatul Pallavicino; Monticelli d’Ongina cu Cetatea decorată cu fresce din Bembo și interesantul Acvariu și Muzeul Etnografic Po. De-a lungul râului Po, printre plopi și câmpii, puteți să mergeți la pescuit, canoe, plimbări și excursii cu barca.

Venezia- gondole și măști de carnaval

Arhivă personală

Venezia se află la aproximativ două ore și jumătate cu mașina de Piacenza, așa că într-una dintre zile am hotărât că un one day trip este o idee bună. Un articol cu impresii despre Piacenza și Venezia necesită și călătoria, nu-i așa?

Timpul petrecut pe drum, cu o căldură infernală și un cățel nerăbdător care nu este mare fan mașini, a fost destul de greu. Însă, odată ajunși în Venezia, am simțit entuziasmul de a ne afla într-un loc nou, cu peisaje superbe și cu ce știe orice turist care vine aici. Ne gândeam la un singur lucru, gondola.

Veneția este principalul oraș al regiunii Veneto și al Italiei nord-orientale. Gondola este simbolul acesteia, iar o plimbare permite astfel o privire fără precedent în cele mai ascunse colțuri ale zonelor altfel inaccesibile ale orașului. Costul unei plimbări cu gondola este de 80 de euro pentru un tur de 30 de minute , după ora 19:00 (până la 3:00) 100 de euro pentru un tur de 35 de minute (maximum 6 persoane la bord). Gondolierii se disting cu ușurință prin îmbrăcămintea marinară caracteristică, completată cu o pălărie de paie.

Experiența gondolei a fost una minunată, căci ai parte de sentimentul că te afli într-un film romantic alb-negru, iar tu ești protagonistul. Alunecarea lină pe canale te face să uiți de orice problemă cotidiană și să te concentrezi pe ceea ce este în jurul tău, iar gondolierul îți oferă informații interesante atât despre atracții, cât și despre viața venețienilor, dacă ești curios.

One day trip

Arhivă personală

Nu uita, Venezia aplică taxa turistică, însă este plătibilă de toți acei (nerezidenți) care rămân peste noapte într-o unitate de cazare,  hotel sau non-hotel pentru primele 5 zile consecutive de ședere. Tariful complet este cuprins între 1 și 5 euro de persoană pe noapte și variază în funcție de perioada anului (sezonul înalt de la 1 februarie la 31 decembrie; sezonul de jos de la 1 la 31 ianuarie) și de locația, tipul și clasificarea unității de cazare facilitate. Dacă, însă, te hotărăști să faci și tu un one day trip, nu este nevoie să o plătești.

După plimbarea pe apă și o serie de fotografii memorabile, am luat străduțele la pas și ne-am bucurat de o înghețată. În stânga și în dreapta, pe lângă restaurante și terase, se aflau magazinele de suveniruri, pline de un alt simbol al Veneziei, măștile de carnaval. Poți lua una înainte de plimbarea cu gondola pentru a te transpune și mai mult în atmosfera pe care ți-o oferă acest oraș, sau poți cumpăra măști în miniatură pe care să le oferi cadou.

Noi am fost turiștii tipici, dar asta a fost ceea ce ne-am dorit. Tu poți să descoperi Venezia din pielea unui venețian. Cum? ,,alegând alte itinerarii decât cele convenționale, în căutarea celor mai autentice și mai puțin cunoscute locuri din Veneția, insulele lagunei și continentul venețian”, prin intermediul Detourism.

Acum că ai ajuns la finalul acestui articol care se vrea a fi un jurnal informativ cu impresii despre Piacenza și Venezia, citește și ,,Tips & Tricks- Cum faci în mod eficient bagajul înainte de călătorie” pentru a te pregăti așa cum trebuie de vacanța ta, fie că este în Italia sau în orice alt loc superb.

Share This